Maila Raoul Karlsson

Info om Gambia - sid 2

Ut från hotellet...

Jag skådar vid Tanger
    I Gambia är det lätt att få se fåglar på ganska nära håll. Runt hotellet ser man ofta kohäger, trädhärfåglar, halsbandsparakit, gråfiskare, morhuvad papegoja, hornskator, skatfinkar, fjärilsfinkar, amaranter, trädgårdsbulbyl osv. Går man stranden norrut, förbi de andra hotellen så ser man sandlöpare, blåkindad biätare (efter kl 12), rödhuvad törnskata, sporrvipa, småspov, styltlöpare och andra vadare. Kapgamar, bruna glador och glada ses ofta på vingarna. Ofta ser man också klätterhök (runt tennisbanan) som har ett läte som är väldigt likt rödnäbbade hornskatans. Det påstås finnas gott om orm i Gambia. Mambor, kobror, pyton och andra vimlar det av. Men jag har inte under mina 3 års vandringar stött på en enda orm. Däremot varaner och apor som brukar vara ganska skygga och springa undan. I Tanger (kortet ovan) såg jag gott om apspår på marken, men såg bara på håll gröna markattor i träden.

Tanka-tanka

Tanka-tanka på gatan från Bakau till Cape Point
    Tar man sig ut på "vischan", vilket man kan göra på flera sätt. Det billigaste är att ta en Tanka-tanka, en sorts taxi som går mellan olika städer, och plockar upp folk på vägen, om det finns platser kvar i bilen. Fordonet brukar vara i skiftande (låg) kondition. Numera är dessa bilar gula med gröna ränder och brukar kosta ett par Dalasi för att åka till närmsta stad Serekunda (Gambias största). Det finns också större Tanka-tanka av typen VW- och Ford transitbussar som bl a går till huvudstaden Banjul och från Serekunda söderut mot Tanger/Tanji.

    I Sverige måste man själv få tag på en taxi. I Gambia är det tvärtom. Chaufförerna ropar, hojtar, visslar och viftar efter dig. När man går gatan upp mot Bakau så brukar en tre-fyra Tanka-tanka åka förbi, och ALLA vill skjutsa Dig.


Grannstaden till hotellen

Bakau - Vanligaste byggmaterialet är korrigerad plåt
    Bakau, närmaste staden till hotellområdet ligger på gångavstånd. I Gambia har de flesta det väldigt fattigt. Det vanligaste och billigaste byggnadsmaterialet är korrigerad plåt. På just den här gården sprang 4-5 barn, som knappt hade kläder på kroppen. På de smala gatorna mellan husen och avloppsdikena sprang barn, höns och getter om vartannat.

Bostad i Banjul, Gambias huvudstad.

I Banjul - Gambias huvudstad
    Tiggeriet är ett stort problem, speciellt omkring hotellen, och det har lite grunden i religionen. De flesta i Gambia är muslimer och det hör till att ge till de som har det sämre. Man skall vara restriktiv när det gäller att ge gåvor och man skall överhuvudtaget inte ge pengar till barn. Tänk på att en gambian inte tjänar mer än ca 300 SEK i månaden (1992).

Gambia sid  1 - Resan ner/Hotellet Gambia sid  2 - Du är här Gambia sid  3 - Naturen/Vägarna Gambia sid  4 - mer natur Gambia sid  5 - Skådarplatser Gambia sid  6 - Batiken/Kläderna
Ordlistan Diverse Kartor Vaccineringar Priser i Gambia Tillbaka till Startsidan


Denna sida tillverkades 970424, omstrukturerades 000105 av © VBK.

All material copyright © Raoul Karlsson.