vatten3.gif
3

I SAMKLANG MED NATUREN
I en naturligt anlagd damm, trivs många djur, ex.vis sländor, grodor, ödlor och fiskar. För att dammen helt skall komma till sin rätt måste materialet den är tillverkad av, se naturligt ut, och vara en ”förlängning” av naturen. Genom utvecklingen av UBBINKS färdiga dammar tillgodoses alla de här kraven. De färdiga dammarna har många fördelar. Du ser direkt den färdiga formen och dammen installeras enkelt. Det blir färdigt på en eftermiddag. Dammarna är särskilt lämpliga till mindre trädgårdar där det kan vara svårt att få fina kanter med folie. De smälter enkelt in i omgivningen och är tillverkade av ett absolut neutralt och stabilt material så att alla problem undvikes.

I Sverige lagerföres två olika typer av färdiga dammar
Trädgårdsdamm utan sumprand
Trädgårdsdamm med sumprand

Samtliga dammar är tillverkade av PE-plast som är miljövänligt och UV beständigt. Dammarna tillverkas med ett djup, mellan 35-55 cm och i storlekar från ca 100 -750 liter. Samtliga dammar har 15 års garanti mot kyla, hållfasthet och stabilitet.

UBBINK färdiga dammar utan sumpzon
Dammarna utan sumprand är främst till för dig som bara vill ha en liten vattenyta med kanske något vackert vass, eller en liten näckros i. Dammarna passar utmärkt i ett blomster eller stenparti där du vill bryta av med litet vatten som ger liv och karaktär. De kan också användas som fågelbad.
De smala ränderna på sidorna ger dammen ett naturlig utseende och dammen får en naturlig övergång till trädgården. Sidorna blir snabbt täckta av växter och alger så att själva materialet som dammen är tillverkad av blir svår att se. I dessa färdiga dammar utan sumpzon kan man ändå plantera en randplantering genom de speciella biokorgar som finns. Man kan hänga korgarna på sidorna av dammen där man tycker att de passar.
Bilden till nedan visar Iris en vackert naturformad liten damm
m
Iris.gif

UBBINK färdiga dammar med sumpzon
Färdiga dammar med sumpzon tillhör de populäraste modellerna. Naturligtvis med hela 15 års garanti. En sumprandzon runt dammen gör det inte bara lätt av få en vacker plantering, utan de små djur som vill besöka dammen som grodor eller fåglar kommer lätt i och ur.

I sumpzonen kan anläggaren låta fantasin spela fritt när han anlägger dammen. Du fyller sumpranden med vacker sten av singelstorlek och planterar sumpväxter i biokorgar som du sedan  lätt döljer med stenen. Kiselsten eller andra material kan ge ett konstnärligt och fint intryck.
I de här dammarna får du också plats med en näckros och en liten fontän eller vattenfall.
Calmus är den mestsålda modellen och finns i tre olika storlekar.

calmus3
Calmus S 3. Vår mest sålda damm till naturliga miljöer

Bygga en damm 2 * Bygga en damm 4
Första sidan

Allt material är: © ® av AQUA INTERIÖR AB ,  AQUA NAUTICA Aps
Omarbetat och inlagt av: Georg Dahl
Vatten i trädgården