vatten3.gif
8
PUMPAR
Alla dammar behöver en pump av något slag, inte bara för utseendet, utan cirkulationen behövs för att stödja det biologiska förloppet. Genom cirkulationen syresätts vattnet och temperaturen blir jämnare under varma sommardagar. Det här är särskilt viktigt för fiskar och andra djur. Pumpen skall inte stängas av nattetid utan gå dygnet runt under säsongen. Strömförbrukningen kostar inte mer än en mindre glödlampa.
Vilken pump skall du då välja? I Sverige är pumpar på 24V och 220v (MED jordfelsbrytare) tillåtna i trädgårdsdammar, utan speciella elektriska installationer. När du jämför priser på pumpar skall du fråga om transformator ingår. Vilken pump du väljer beror på vad du vill uppnå. Skall du bara ha en fontän och dammen är mindre än ca 1,5 m2 räcker en mindre pump på ca 600 l/tim, men om du vill ha vattenfall krävs en kraftigare pump.

De nya GREEN LINE pumparna lev fullt kompletta med ett antal munstycken och transformator och finns i storlekar från 600 l/tim till 2300 L/tim. Pumparna är självsmörjande, helt inkapslade och därför underhållsfria. Filterkassetten behöver bara rengöras några ggr/säsong. Pumparna kostar kompletta från ca 490:- ink transformator och munstycken, upp till ca 1200:- för den största modellen.

 Pump    Antal munstycken som medföljer     Kapacitet/tim    Max tryckhöjd    Slang diam. 
 GL 101   2    600  135 cm  10 mm
 GL 102    3    900  135 cm  10 mm
 GL 201   1   1400   210 cm  34 mm
 GL 202  2  1600  230 cm  43 mm
 GL 203  3  2300  170 cm  46 cm


FILTERMATTA
En av de enklaste och bästa åtgärderna för att förbättra nedbrytningen och förlänga livslängden på pumpen är att använda AQUA INTERIÖRS filtermatta. Mattan består av en bit skummgummi som är absolut stabil och inte avger några gifter. Du virar den runt pumpen och på grund av den enorma inre ytan, får nedbrytningsbakterier optimala livsbetingelser. Resultatet blir ett klarare vatten och mycket bättre filtrering för en billig peng.

FONTÄNER
Ett litet springvatten eller en liten bäck ger dammen ett nytt spännande utseende. Det behövs ingen större pump om du bara vill ha ett litet springvatten. Utseendet på fontänen regleras med olika munstycken. Med samtliga Green Line pumpar följer det med 1-3 olika munstycken och ett teleskoprör som gör det enkelt att justera fontänhöjden. Du kan också koppla på en figur eller en mindre bäck till samma pump.
Tänk på att om dammen ligger oskyddat eller är liten skall du inte välja en hög fontän. Vinden blåser då lätt vattnet ut ur dammen.

BELYSNINGAR
En belysning i någon form passar bra ihop med en trädgårdsdamm. Det kan vara en spotlight som belyser en vacker växtgrupp eller kanske din bäck under mörka höstkvällar. Det finns även belysningar som du placerar i vattnet för att göra fontänen extra effektfull. Det är ofta en fördel att använda en egen transformator till belysningarna då du kanske inte vill ha dom tända på dagarna.

Bygga en damm 7 * Bygga en damm 9
Första sidan

Allt material är: © ® av AQUA INTERIÖR AB ,  AQUA NAUTICA Aps
Omarbetat och inlagt av: Georg Dahl