King George föddes i Virginia, men flyttade till New York i början på sextiotalet. Där sjöng han på olika klubbar som Apollo Theather med bland annat Don Covay, känd för "Have Mercy" och "Chain of Fools". Han sågs även framträda på Smalls Paradise tillsammans med The King Curtis Band och Curtis Knights band, som på den tiden hade Jimi Hendrix som medlem. King George och han blev vänner och umgicks flitigt i New York. Där de ofta träffades på den numera nedlagda klubben "The Litehouse". På den tiden var Jimi Hendrix fortfarande helt okänd.
 
En skandinavisk agent upptäckte King George och erbjöd honom att komma till Europa som sångare med rhythm'n'bluesbandet Harlem Kiddies. Samtidigt tog Chas Chandler Jimi Hendrix till England och de båda musikerna fortsatte att hålla kontakten. De träffades bland annat när Jimi Hendrix spelade på AF i Lund och Harlem Kiddies värmde upp för The Jimi Hendrix Experience i Köpenhamn. Vänskapen djupnade och de umgicks så ofta som de fick möjlighet fram till Jimi Hendrix död. Sista gången King George träffade honom var precis innan hans sista resa till England. Vänskapen med Jimi Hendrix har på olika sätt påverkat King George och hans musicerande. Bland annat har han deltagit i en stor återförening som hölls i Holland tillsammans med originalmedlemmarna i The Jimi Hendrix Experience och Band of Gypsies. Han är även en av källorna till boken "Electric Gypsy" och han var en av artisterna som spelade på invigningen av Jimi Hendrix utställningen i Stockholm. Nu senast har han figurerat som vittne i USA-rättegången om Jimi Hendrix svenske son som han aldrig han träffa innan han dog.
 
King George har arbetat med ett stort antal musiker både i Europa och i USA. I New York är han känd under smeknamnet "The Mega-Medley-Man" som syftar på hans mycket egna sätt att sammanväva olika musikstilar. Allt från traditionell blues till modern rock och soul, men även reggae finns invävd i musiken. Fela Kuti, James Brown och Luther Allison finns representerade bland King Georges inspirationskällor liksom ett antal svenska musiker som Peps Persson, Totta Näslund och Ulf Wakenius. Bandets scenframträdande är mycket intensivt och en upplevelse visuellt. Om inte musikerna befinner sig på scen kan man hitta dem var som helst i publiken eller uppe på en bar. En stor del av det mycket speciella "soundet" beror på King Georges säregna basspel som är grunden i musiken. Genom åren har han utvecklat en intensiv och tung stil som driver bandet. En av anledningarna till detta speciella sound är att King George använder sig av en vanlig gitarr till sina basrytmer. Detta är något som är svårt att beskriva i ord, det måste upplevas!
 
De senaste åren har bandet framför allt turnerat i Tyskland, Schweiz, Frankrike och Holland under namnet King George Bluesology. Förutom alla turnéer har King George gett ut ett antal skivor. CD:n "I've got the blues in the soul" släpptes 1998 både i Sverige och Nordeuropa. Den innehåller original-kompositioner av King George och den gestaltar bandets musikaliska bredd eftersom man i musiken kan spåra influenser från soul, reggae, jazz, funk och modern rhytm'n'blues. Denna musikaliska blandning är bandets egen tolkning av bluesen och King George poängterar att blues kan framföras i många olika skepnader. Detta är något som bland annat BB King har visat genom sitt samarbete med U2. Blues är mer en känsla som man för över till publiken genom musiken än en specifik stil som går att definiera. Många välkända bluesmän som till exempel Luther Allison och Johnny Copeland har bevisat detta genom åren. Luther Allison tog det ganska hårt när människor kom fram till honom och sa att han inte spelade blues. Strax innan han dog blev han dock tilldelad th WC Hany Award - ett av de finaste prisen en bluesartist kan få. Det allara finaste är dock uppskattningen från publiken.
King George ägnar sig också åt modern musik även om de gamla bluesrötterna aldrig går att tvätta ur. Blues är mer än känsla en en definierbar musikstil, något som bidragit till att ge bluesen så många ansikten och tolkningsmöjligheter. King George är till exempel en av medlemmarna i bandet Black Moses och han har även smakat på technon i och med ett skivkontrakt med V2 Music. Singeln "Funky Kinda Groove" gick upp på topplistorna i ett flertal skandinaviska länder när den släpptes.
Under hösten har King George turnerat i Tyskland tillsammans med Sorpresa, ett tyskt bluesrockband. Turnén var framgångsrik och i november kommer bandet till Sverige för att göra sin första skandinavienturné tillsammans med King George. En ny live-CD är även planerad under vintern.

För ytterligare information och bokning, skicka oss ett email till: KGB Productions

Sidan senast uppdaterad 2005 08 14 av Maria Rosario
Copyright: KGB Productions