Vänskapsbanden mellan King George och Jimi Hendrix

King George & Jimi Hendrix in Stockholm
 
King George och Jimi Hendrix träffades i New York redan 1964. De blev snappt vännser och sågs ofta tillsammans på klubbar som the Litehouse och Smalls Paradise. På den tiden var Jimi Hendrix helt okänd och jammade på små klubbar i Harlem. George och Jimi märkte snart att de hade många saker gemensamt. Bland annat medverkar de båda på Don Covays skiva Mercy. Don Covay skrev bland annat Chain of Fools som senare blev en megahit med Aretha Franklin. På den tiden uppträdde George med Don Covay på Apollo Theater och han fick inte veta förrän senare att även Jimi var inblandad i inpelningen av skivan eftersom han inte alls är omnämnd. Det visade sig även att George och Jimi hade starka blodsband eftersom Georges farmors mor och Jimi Hendrix mormors mor kom från samma stam cherokeeindianer. Under en period boode de även tillsammans i ett hus på Upper Westside. George kommer speciellt ihåg att det var där som Jimi Hendrix introducerade honom för Bob Dylan. George tyckte han var en gräslig sångare, men Jimi fick honom att börja lyssna på texterna. Jimi tyckte själv att han var en dålig sångare, men George övertygade honom om att att kunde Bob Dylan sjunga så kunde även Jimi.

1966 fick King George ett erbjudande att bli sångare i det svarta rhytm'n'bluesbandet Harlem Kiddies och åka på turné i Europa med dem. Samtidigt tog Chas Chandler Jimi Hendrix till England. De upprätthöll kontakten och när Jimi Hendrix spelade i Köpenhamn var Harlem Kiddies förband. Konseten spelades in och resulterade i liveplattan "Live in Las Vegas". När Jimi var i Stockholm jammade de ofta på Golden Circle. Sista gången de sågs var bara en vecka inna Jimi dog.
Jimi Hendrix with Georges daughter DItte
 
Jimi Hendrix har en son i Sverige och när han spelade på Gröna Lund hade han bestämt träff med mamman för att få träffa sin son för för första gången. Mamman kom dock utan sonen, men George hade sin dotter Ditte med sig. De båda är exakt lika gamla och Jimi trodde att Ditte var hans son. Bilderna publicerades utan att det uppdagades först senare att det inte var hans son på bilderna. Faderskapet har senare ifrågasatts av Jimi Hendrix familj. Det tvistades även om huruvida Jimi Hendrix var bosatt i USA eller England eftersom de båda länderna har mycket olika regler gällande underhåll. George var ett av huvudvittnena i rättegången där Jimi Hendrix familj till slut accepterade faderskapet eftersom han var god vän med både Jimi och mamman.
Jimi Hendrix backstage
 
George har de senaste åren deltagit vid ett antal tillfällen när Jimi Hendrix band har återförenats, bland annat med Jimi Hendrix Experience i Holland. Han har även bidragit med mycket information till författarna av boken Electric Gypsy och han spelade på invigningen av Jimi Hendrixutställningen i Stockholm. Författarna till den bok om Jimi Hendrix tid i Sverige som kommer ut snart har även gjort en omfattande intervju med George och presenterat ett antal hittills opublicerade bilder som illustrerar intervjun från Univibes.
Ingen tvivlar på att Jimi Hendrix musik alltid kommer att leva vidare och George är ett levande exempel på detta. Georges musik har sin individuella prägel, men stilen är mycket snarlik Jimi Hendix. Det finns många som försöker kopiera hans musik, men man får inte glömma att till skillnad från dessa har George samma musikaliska arv som Jimi och för hans musik vidare genom sin egen utveckling. Hans repertoar innehåller fler låtar av Jimi Hendrix, men tolkas på hans eget sätt. George berättar att han och Jimi pratade mycket om musik och att Jimi hade många idéer som aldrig blev inspelade. Han är dock säker på att om Jimi levt idag hade han låtit helt annorlunda jämfört med vad han gjorde 1967. Han var alltid före sin tid i musiken och det sound som så många gitarrister försöker kopiera än idag med olika avancerade tekniska hjälpmedel från början skapades av en gitarr, en förstärkare och mycket enkla effekter. Ändå är det få personer som lycka återskapa den intens9itet och energi som Jimi Hendrix hade i sitt gitarrspel.

For further information:

Sidan senast uppdaterad 2005 08 09 av Maria Rosario Copyright: KGB Productions